Op zaterdag 27 september a.s. vindt de Zuiderzee Klassieker plaats. De Maag Lever Darm Stichting organiseert deze sponsor-fietstocht voor het vierde jaar op rij. Het doel van de Zuiderzee Klassieker is om een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker bij elkaar te fietsen. Elke afgelegde kilometer is € 1,50 waard!

Baanbrekend onderzoek

De Maag Lever Darm Stichting steunt baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken om zo concrete stappen te zetten op het gebied van erfelijkheid, vroege opsporing en persoonsgerichte behandeling van darmkanker.

De selectie van onderzoeken die steun krijgen is streng. De aanvragen worden beoordeeld door wetenschappers en patiënten. De criteria zijn:

  • Het onderzoek heeft een duidelijk einddoel waarmee een concreet probleem wordt aangepakt of leidt tot een toepassing in de kliniek
  • De resultaten van het onderzoek leveren direct winst op voor de patiënt
  • Het onderzoek mag maximaal € 240.000 kosten. Met dit bedrag kan een onderzoeker gedurende vier jaar onderzoek uitvoeren aan een gerenommeerd wetenschappelijk instituut. De subsidie is voor salariskosten en kosten die gemaakt worden voor het uitvoeren van het onderzoek.

De selectieprocedure is in april van dit jaar gestart en duurt een aantal maanden. In oktober/november 2014 maakt de Maag Lever Darm Stichting bekend welk onderzoeksproject kan starten dankzij de opbrengst van de Zuiderzee Klassieker.

Stijgend aantal diagnoses darmkanker

Jaarlijks krijgen meer dan 13.000 mensen de diagnose darmkanker te horen. Darmkanker is doodsoorzaak nummer 2 in Nederland. Het aantal diagnoses stijgt nog steeds. Het is een ziekte die binnen de taboesfeer valt; mensen vinden het lastig om over darmklachten en de stoelgang te praten. Maar als je er in een vroeg stadium bij bent, is de ziekte goed te behandelen. Tijdige diagnose redt levens.

Maag Lever Darm Stichting

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) werkt al ruim 30 jaar aan een betere toekomst voor mensen met een spijsverteringziekte. De MLDS heeft tot doel maag-, darm- en leverziekten te voorkomen, te bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. De stichting financiert wetenschappelijk onderzoek en geeft voorlichting over spijsverteringsziekten, waarbij de aandacht is gericht op preventie.

Meer informatie