Zorgketen kankerpatienten in ziekenhuizen

21 augustus 2013

21 augustus 2013

Enkele ziekenhuizen zijn gestart met oncologisch casemanagement. Zo ook het Maasstad Ziekenhuis, aldus Zorgvisie vandaag. Een verslag van het zorgtraject in het Rotterdamse ziekenhuis. Aanleiding is het IGZ-rapport. Zorgketen voor kankerpatiënten moet verbeteren uit 2009.

Casemanagers voor de tumorgroepen ovarium en prostaat van het Maasstad Ziekenhuis bellen hun patiënten twee tot vijf dagen na het slechtnieuwsgesprek om te informeren naar hun welzijn. Het zogenaamde post-diagnose telefoongesprek.

Post-diagnose telefoongesprek

Aanleiding is de periode tussen de diagnose en het begin van de behandeling, een periode van een week tot tien dagen, waarin patiënten zich erg verloren voelen. De diagnose kanker roept veel emoties en vragen op over de inhoud van de diagnose, de prognose en behandeling, maar ook zingevings- en levensvragen. Door het tussentijdse telefoongesprek krijgen patiënten al in een vroeg stadium ondersteuning bij deze vragen.

Evaluatie

Het Helen Dowling Instituut (HDI) heeft in 2012, in opdracht van de Stichting Geestelijke Verzorging Rijnmond en het Maasstad Ziekenhuis, onderzocht of er tijdens het post-diagnose telefoongesprek inderdaad gesproken wordt over zingevings- en levensvragen, en of patiënten daar baat bij hebben. Het Maasstad Ziekenhuis wilde daarnaast weten hoe tevreden betrokken patiënten zijn over hun casemanager.

Vooral praktische informatie

Dit onderzoek leidde tot een goed inzicht in de dagelijkse praktijk van het casemanagement. Allereerst blijkt – zoals verwacht – dat de patiënten over het algemeen zeer tevreden zijn over hun casemanager. Vooral de verstrekte informatie en de persoonlijke benadering worden op prijs gesteld. Zingevings- en levensvragen kwamen minder aan de orde. Tevens bleek dat patiënten, ondanks het aanbod hier vooral gebruik van te maken, vaak niet zelf belden met hun casemanager, omdat ze hun vragen niet belangrijk genoeg vonden.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee