In navolging van negen Noord-Hollandse ziekenhuizen hebben nu ook zeven voornamelijk Zuid-Hollandse ziekenhuizen bekendgemaakt per 1 september te gaan samenwerken op het gebied van prostaatkanker. Daarmee claimen de medische centra in de Randstad bijna het totale aantal prostaatkankeroperaties per jaar, aldus een bericht in Zorgvisie.

Anser Prostaatnetwerk

De zeven ziekenhuizen hebben zich verenigd het Anser Prostaatnetwerk. Vanaf september 2018 concentreren zij hun prostaatkankeroperaties in de Anser Prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Diagnostiek, overige behandelingen en nazorg worden gedaan binnen een Anser Prostaatcentrum in een van de aangesloten ziekenhuizen. De deelnemende ziekenhuizen zijn: Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum en OLVG.

2500 operaties

Het Anser Prostaatnetwerk verwacht 1000 prostaatkankeroperaties per jaar te gaan doen. Eerder deze week gaven negen ziekenhuizen uit de regio Amsterdam aan zo’n 750 ingrepen per jaar voor hun rekening nemen. Samen met het Prostaatkankercentrum van Reinier Haga in Delft, waar nu 250 operaties per jaar plaatsvinden, maar waar een groei naar maximaal 450 operaties wordt verwacht, komen de expertisecentra in de Randstad dicht bij het aantal van 2500 prostaatkankeroperaties die jaarlijks in Nederland worden uitgevoerd, aldus de optelsom van Zorgvisie.

Multidisciplinaire teams

Voor prostaatkanker bestaan veel uiteenlopende behandelingen. De diagnostiek, overige behandelingen en nazorg worden binnen een Anser prostaatcentrum door gespecialiseerde multidisciplinaire teams uitgevoerd. De zeven Anser prostaatcentra bieden de unieke bestralingstechnieken (Cyberknife) aan. Patiënten kunnen voor een groot deel van de diagnostiek en de behandeling dichtbij huis terecht.

Strenge volumenormen

Wanneer de patiënt een operatie moet ondergaan, wordt hij in goed overleg doorverwezen naar de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In deze kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Ook worden urologen voor prostaatzorg in het netwerk opgeleid.

Per 1 januari 2019 gelden strengere volumenormen voor prostaatverwijderingen; ieder ziekenhuis moet dan minimaal 100 operaties per jaar verrichten. Anser operateurs verrichten jaarlijks individueel ten minste 150 ingrepen. Naar verwachting wordt de Anser prostaatoperatiekliniek de grootste kliniek van Nederland met circa 1.000 operaties op jaarbasis. Dat is meer dan een derde van het totaal aantal prostaatoperaties in Nederland.

Meer informatie