Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland. Een op de zes mensen krijgt hiermee te maken. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is onbeschermd in de zon.

Huidkanker voorkomen

Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd lijkt de grootste oorzaak om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Ook speelt mee: hoe vaker je verbrandt als kind (tot 15 jaar), des te groter de kans op huidkanker.

Door goede voorlichting –  te beginnen bij de allerjongsten – is huidkanker (deels) te voorkomen. Het Huidfonds zet zich in voor een huidkankervrije generatie en geeft door middel van de ‘Zonnetjesweek’ voorlichting aan kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders over huidbescherming in de zon, met name van kinderen. De Zonnetjesweek is van 15 t/m 19 april 2019.

Huidkanker meest voorkomende vorm

Huidkanker komt steeds vaker voor en is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben en overlijden ruim 900 mensen aan de gevolgen ervan. (Bron: Huidfonds)

De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:

  • Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker (70% van alle huidkankers).
  • Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor van de huid of slijmvliezen (20% van alle huidkankers). Een plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien. Plaveiselcelcarcinomen ontstaan vaak op plekken in de huid die veel aan zonlicht zijn blootgesteld. Ruim 80% komt voor in het hoofd-hals gebied.
  • Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker, waarvan jaarlijks circa 5500 nieuwe gevallen voorkomen en waaraan jaarlijks ruim 800 patiënten overlijden. De incidentie van melanomen in Nederland behoort tot de hoogste in Europa.

Meer informatie