Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland. Op jonge leeftijd onbeschermd in de zon, vergroot het risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.

Daarom organiseert het Huidfonds de Zonnetjesweek (25-29 mei 2020) voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouderlocaties. Met deze jaarlijks terugkerende themaweek wil het Huidfonds samen met medewerkers in de kinderopvang, ouders/verzorgers en kinderen voorlichten over het belang van zonbescherming.

Voorbereidend praktijkonderzoek

Uit eerder uitgevoerd onderzoek bij tien kinderdagverblijven, blijkt dat jonge kinderen nog lang niet altijd goed genoeg worden beschermd tegen schadelijke UV-straling. Richtlijnen en protocollen van de kinderdagverblijven richten zich voornamelijk op het insmeren van de kinderen en het ontwijken van de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Er wordt door 64,3% van de kinderdagverblijven nog te weinig gedaan aan voorlichtende activiteiten bij de kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers.

Ouders van kinderen van 0-4 jaar blijken redelijke kennis te hebben over huidkanker(preventie). Wel zouden ze meer kunnen leren over UV-straling en zonbeschermende maatregelen.

Ter gelegenheid van Zonnetjesweek heeft het huidfonds een serie voorlichtingsmaterialen ontwikkeld gericht op ouders en jonge kinderen.

Meer informatie