Ziekenhuizen worstelen met DOT

6 augustus 2012 – De ziekenhuizen hebben grote moeite met de nieuwe financieringssystematiek DBC’s op weg naar Transparantie (DOT), zo meldt Skipr op 3 augustus 2012. Herdoor heeft maar circa één op de vijf ziekenhuizen al daadwerkelijk kunnen declareren. Dit blijkt uit een rondgang van Skipr bij de vier grote zorgverzekeraars.

Het onvermogen om te declareren betekent niet noodzakelijkerwijs dat ziekenhuizen in acute geldnood raken. De meeste ziekenhuizen hebben met de verzekeraars als onderdeel van de contractonderhandelingen afspraken gemaakt over bevoorschotting. De moeizame implementatie van DOT werpt wel een schaduw vooruit. De verzekeraars willen komend jaar sneller overeenkomsten sluiten met de ziekenhuizen. Achmea mikt zelfs op 1 november van dit jaar. Voorwaarde is wel dat er helderheid is over de productprijzen en die is er blijkens het trage declareren nog allerminst.

Contractering

Ook de contractering voor 2012 tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars is nog niet volledig rond. Van de vier grote verzekeraars meldt alleen Achmea dat het met alle ziekenhuizen een akkoord heeft bereikt. Bij CZ verlopen de onderhandelingen met een aantal zieken huizen stroef. Vijf ziekenhuizen hebben vooralsnog geen offerte ingediend bij CZ, waardoor de onderhandelingen met deze ziekenhuizen niet plaats kunnen vinden.

Lees verder

Bron:
Skipr, 3 augustus 2012

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee