Zes miljoen voor onderzoek hoofdhalskanker

26 mei 2010 – Dankzij een subsidie van zes miljoen euro van de Europese Commissie start het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam in samen werking met Europese partners met een nieuw project dat als doel heeft de radiotherapeutische behandeling van hoofdhalsen longkanker te verbeteren.

De verwachting is dat een individuelere behandeling met waar mogelijk een hogere, maar beter gerichte stralingsdosis en een scherpe kwaliteitscontrole positieve resultaten zal laten zien. Centraal onderdeel van de nieuwe behandeling bij hoofdhalskanker is de zogenaamde PET-scan. Hierbij worden patiënten nog vóór de radiotherapie getest om te kijken of de behandeling aan zal slaan. Dit wordt gedaan met radioactief gelabeld Cetuximab; de scan laat zien hoeveel de patiënt van deze stof opneemt. Dit is volgens het NKI-AVL ongevaarlijk, maar aan de hand hiervan lijkt redelijk goed te voorspellen of een behandeling met Cetuximab en bestraling effectief zal zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan blijft de patiënt deze zware (en dure) behandeling bespaard en kunnen andere behandelopties worden overwogen. Initiatiefnemer van het project, dat als titel ARTFORCE heeft meegekregen, is dr. Coen Rasch, radiotherapeut-oncoloog bij het NKI-AVL. Aan het project zijn verschillende andere instituten verbonden uit Nederland, Frankrijk, Spanje, Engeland en Zweden.

In enkele Europese ziekenhuizen, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek, zullen er twee onderzoeken worden opgestart: een klinisch onderzoek voor patiënten met hoofdhalstumoren en een gerandomiseerd Fase II-onderzoek voor patiënten met longkanker. Het project zal ongeveer vijf jaar duren. Kort daarna worden ook de eerste resultaten verwacht en zal bekend zijn of de nieuwe individuele behandeling met een hogere, veilige dosis resultaat zal hebben.

(Bron: Ziekenhuiskrant, Jaar 4, nr. 10, 19 mei 2010)

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee