Uit een studie onder 14.000 vrouwen blijkt dat een zelfafnameset voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als het uitstrijkje bij de huisarts. Dat concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC op basis van een grootschalige studie, IMPROVE-studie genaamd. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in de Lancet Oncology.

Bevolkingsonderzoek

Vanaf 2017 worden vrouwen in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker getest op aanwezigheid van humaan pappilomavirus (HPV). Dat is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Vrouwen die liever geen uitstrijkje bij de huisarts willen laten maken, hebben de mogelijkheid om te kiezen voor een zelfafnameset. “Uit eerder onderzoek van Amsterdam UMC en Radboudumc was al bekend dat veel vrouwen een zelfafnameset willen gebruiken. Maar nog niet eerder was de nauwkeurigheid van de zelfafnameset onderzocht in een grote gerandomiseerde studie,” aldus prof. Hans Berkhof, onderzoeker bij Amsterdam UMC. “Nu blijkt dat de HPV test op een zelfafnameset dus net zo nauwkeurig is als een HPV test op het reguliere uitstrijkje.”

Afname inzet huisarts

Berkhof hoopt dat de resultaten uit de IMPROVE studie eraan zullen bijdragen dat de zelfafnameset in de toekomst breder ingezet zal worden binnen het bevolkingsonderzoek. Zou de zelfafnameset het uitstrijkje vervangen, dan kan dit leiden tot een daling van 90 procent in het aantal uitstrijkjes bij de huisarts. Uitstrijkjes zijn dan alleen nog nodig als uit de resultaten van de zelfafnameset blijkt dat de vrouw HPV heeft.

Meer informatie