Op 4 februari 2017 is het Wereldkankerdag. Overal ter wereld wordt dan aandacht besteed aan kanker. In ons land krijgt  een op de drie Nederlanders gedurende het leven te maken met kanker, volgens IKNL.

Kanker is heel ingrijpend is voor de patiënt maar ook voor zijn of haar omgeving waaronder partners, kinderen, familie, vrienden en collega’s. Zij zorgen en begeleiden de patiënt vaak intensief, met veel liefde en geduld maar hebben ook zelf te maken met verdriet en onzekerheid.

Samen in actie voor naasten

In 2017 staan organisaties in Nederland die zich bezighouden met kankerbestrijding, patiëntenzorg, onderzoek, voorlichting, preventie en (na)zorg ter gelegenheid van Wereldkankerdag stil bij de naasten van mensen die geconfronteerd worden met kanker. Dit doen zij met de actie: Samen in actie voor de naasten, doe ook mee!

Deelnemende organisaties roepen iedereen op om de naasten van mensen met kanker of diegenen die belangrijk zijn (geweest) tijdens hun ziekte te bedanken voor hun liefde, zorg en steun.

Geneesmiddelbedrijven steunen intiatief

Ook geneesmiddelenbedrijven steunen het initiatief op globaal niveau. Zij werken dag in dag uit aan betere geneesmiddelen. Er worden momenteel in Nederland zelfs meer dan twintig kankersoorten behandeld met nieuwe geneesmiddelen die in de afgelopen vijf jaar zijn geïntroduceerd. (Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen)

Internationale bewustwording

Wereldkankerdag is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag rondom kanker. In Nederland werkt een groot aantal organisaties mee zoals: KWF Kankerbestrijding, IPSO, IKNL, Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Care for Cancer.

Meer informatie