Als zware rokers en ex-rokers regelmatig een CT-scan van hun longen laten maken, worden tumoren eerder opgespoord en daalt de sterfte aan longkanker met een kwart. Dat blijkt uit een proefbevolkingsonderzoek onder ruim 13 duizend Nederlandse en Belgische mannen, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in vakblad The NEJM.

Aan het onderzoek is 20 jaar gewerkt, onder leiding van wetenschappers uit Rotterdam en Groningen.  De Gezondheidsraad zal aan de hand van deze resultaten moeten adviseren of een landelijke screening wordt ingevoerd.

Verschillende meningen over nut CT scan

De meningen over het nut van screenen onder rokers zijn verschillend, zo blijkt uit het bericht in de Volkskrant. Emeritus-hoogleraar klinische epidemiologie Yolanda van der Graaf is kritisch. Zij vraagt zich af of de inzet van de CT scan opweegt tegen het uiteindelijke resultaat. Ook, omdat mensen misschien nu niet overlijden aan longkanker, maar wel aan een andere vorm van kanker of aan hart- en vaatziekten, ziektes die net zo goed worden veroorzaakt door roken. Zij zou liever inzetten op het maatregelen om roken te ontmoedigen.

Meer informatie