Onlangs is onderzoeker Marie-Anne van Stam van het UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek, gepromoveerd op haar onderzoek “Samen beslissen bij prostaatkanker”. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in West-Europa. In Nederland krijgen jaarlijks 11.000 mannen de diagnose prostaatkanker. 70% van deze mannen heeft lokale, niet uitgezaaide prostaatkanker.

Keuze behandelmethode

Van Stam onderzocht welke factoren invloed hebben op het kiezen van een behandelmethode en wat de effecten deze keuze zijn op de kwaliteit van leven van de patiënt. In haar proefschrift beschrijft Van Stam dat vrijwel alle mannen rapporteerden dat zij actief betrokken werden bij het kiezen van een behandeling. Maar, meer dan de helft van de mannen met prostaatkanker blijkt een verkeerd beeld te hebben over de voor- en nadelen van behandelingen. Met gepresenteerde resultaten kunnen patiënten beter geassisteerd worden bij het kiezen van een behandeling, aldus Van Stam.

Samen beslissen

Bij niet uitgezaaide prostaatkanker zijn er verschillende behandelopties met een vergelijkbare levensverwachting. Elke optie heeft voor- en nadelen. Samen met de arts kiest de patiënt welke behandeling het best bij hem past. Dit wordt ook wel “samen beslissen” genoemd. Onderzoeker Van Stam constateert dat mannen die actief betrokken worden bij het kiezen van een behandeling en verschillende medisch specialisten spreken, meer kennis hebben over prostaatkanker, zekerder zijn over de keuze die ze maken, en minder spijt hebben van de behandeling.

Effect behandelingskeuze op leven

Elke behandelkeuze heeft een andere impact op het leven. Zo beschrijft Van Stam welke lichamelijke klachten mannen ervaren na de verschillende behandelingen, bijvoorbeeld plasklachten, erectieproblemen en darmproblemen. Maar ook mentale klachten komen voor, bijvoorbeeld spanning over het verder groeien van de tumor of je minder mannelijk voelen als gevolg van prostaatkanker of de behandeling.

Het onderzoek bevestigt hoe belangrijk het is dat de patiënt meebeslist over welke behandeling het beste bij zijn leven past.

Link naar onderzoeksrapport Shared decision making in prostate cancer care

Meer informatie