23 juni 2014

Er komt geen commissie die moet bepalen wat een extra levensjaar van een kankerpatiënt mag kosten, bericht de NOS op 20 juni 2014.

Gisteren riep KWF de minister op een commissie in te stellen die zich moet bezighouden met vraagstukken rond de kosten van medicijnen. De organisatie wil daarmee willekeur bij het toekennen van medicijnen voorkomen.

Minister wijst voorstel KWF af

Volgens de minister is het goed dat oncologen en KWF Kankerbestrijding dilemma’s over dure kankermedicijnen aankaarten, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Eerder vroeg Schippers het Zorginstituut Nederland om onderzoek te doen naar vraagstukken rond de prijzen van medicijnen. 

"Op basis van alleen de kosten zeg ik nooit dat je iets niet moet vergoeden. Het is altijd de afweging: heeft het therapeutische meerwaarde en is het kosten-effectief," aldus de minister.

Waar liggen grenzen zorg?

Schippers zegt dat een ziektekostenverzekering juist bestaat voor dure medicijnen die je zelf nooit kan betalen. Maar daar zitten volgens haar wel grenzen aan. "Waar die liggen en wanneer die bereikt zijn, dat is de vraag."

Meer informatie