Minister Schippers (VWS) laat een nieuwe behandeling voor maagkankerpatiënten voorwaardelijk toe tot het basispakket van de zorgverzekering. De vergoeding gaat in op 1 oktober 2017.

De behandeling van patiënten met maagkanker en uitzaaiingen op het buikvlies is een experimentele behandeling. De behandeling bestaat uit een operatie (gedeeltelijk of totale maagverwijdering en weghalen van de buikvliesuitzaaiingen) in combinatie met verwarmde chemotherapie in de buikholte (HIPEC).

Vergoeding

De vergoeding van de behandeling bij maagkankerpatiënten met uitzaaiingen op het buikvlies geldt voor de duur van vijf jaar. Voor deze voorwaardelijke toelating is een budget van 1,8 miljoen euro beschikbaar.

Voorwaardelijke toelating

In 2012 werd voor het eerst een behandeling voorwaardelijk toegelaten. Door behandelingen en medicijnen voorwaardelijk tot het verzekerde pakket toe te laten krijgen patiënten toegang tot veelbelovende vormen van zorg en komt er inzicht in de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de behandeling. Na afloop van de periode van voorwaardelijke toelating wordt besloten over daadwerkelijke toelating tot het verzekerde pakket.

Meer informatie