Op 25 september jl. stuurde minister Schippers de jaarlijkse voortgangsrapportage van de financiële arrangementen voor geneesmiddelen aan de Tweede Kamer.
Enkele jaren geleden startte de minister van VWS met het afsluiten van deze financiële arrangementen. Dat houdt in dat de minister eerst onderhandelt met de farmaceutische industrie over de prijs van nieuwe, kostbare geneesmiddelen, voordat zij een besluit neemt over opname van dit middel in het basispakket.
Opname basispakket
Sinds de start van de financiële arrangementen is het gelukt om 24 dure geneesmiddelen na onderhandelingen alsnog tegen aanvaardbare kosten in het basispakket op te nemen of in het basispakket te houden, meldt minister Schippers aan de Tweede Kamer. Bij één geneesmiddel hebben de onderhandelingen (nog) niet geresulteerd in een positief vergoedingsbesluit. Onderhandelingen zijn dus geen garantie voor opname in het basispakket.
De lopende financiële arrangementen hebben in 2015 en 2016 gezamenlijk geleid tot een uitgavenverlaging van €159,6 miljoen.
Uitgaven en uitgavenverlagingen in 2015
In 2015 waren zestien financiële arrangementen actief: twaalf voor extramurale geneesmiddelen en vier voor intramurale geneesmiddelen. Het totaal aan uitgaven aan deze geneesmiddelen zonder financiële arrangementen (intra- en extramuraal) in 2015 zou 260,6 miljoen euro bedragen. Als resultaat van de arrangementen bedragen de werkelijke uitgaven in dat jaar 198 miljoen euro. De totale uitgavenverlaging over 2015 bedraagt derhalve 62,6 miljoen euro. Daarvan is een bedrag van 16,9 miljoen euro gerealiseerd via een (openbare) lijstprijsverlaging, het resterende bedrag berust op vertrouwelijke afspraken. (Bron: Brief VWS aan de Tweede Kamer, 25 september 2017)
Uitgaven en uitgavenverlagingen in 2016
In 2016 waren er in totaal negentien financiële arrangementen actief: veertien voor extramurale geneesmiddelen en vijf voor intramurale geneesmiddelen. Het totaal aan uitgaven aan deze geneesmiddelen zonder financiële arrangementen (intra- en extramuraal) in 2016 zou 365 miljoen euro bedragen. Door de arrangementen bedragen de werkelijke uitgaven in dat jaar naar schatting 268 miljoen euro. Het totaal aan uitgavenverlagingen over 2016 bedraagt derhalve in totaal 97 miljoen euro. Daarvan wordt een verlaging van 25 miljoen euro gerealiseerd op intramurale geneesmiddelen.
Geneesmiddelenvisie
In haar geneesmiddelenvisie heeft minister Schippers uiteengezet dat zij beoogt om waardevolle innovatieve geneesmiddelen tegen aanvaardbare kosten toegankelijk te maken en houden voor de patiënt. Financiële arrangementen dragen daaraan dus bij, concludeert de minister in haar schrijven aan de Tweede Kamer.
Meer informatie
- Bron: Rijksoverheid, 25 september 2017 – Kamerbrief Voortgang financiële arrangementen geneesmiddelen 2017
- Oncologie en Praktijk over Prijs- en vergoedingsbeleid
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 21 september 2017 – Instelling platform inkoopkracht dure geneesmiddelen
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 19 december 2016 – Wijziging Besluit zorgverzekering toelating geneesmiddelen tot basispakket
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 8 april 2016 – Prijsonderhandeling over vier oncolytica