Voorschrijven gespecialiseerd verpleegkundigen

8 november 2012 – Oncologie-, long- en diabetesverpleegkundigen mogen hoogstwaarschijnlijk met ingang van 1 januari 2013 medicatie voorschrijven. Voorwaarde is wel dat zij de module farmacotherapie hebben gevolgd.

Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze de regeling toelicht, die het mogelijk maakt dat ook gespecialiseerde long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen medicatie kunnen voorschrijven. Eerder dit jaar werd de voorschrijfbevoegdheid uitgesteld om wetstechnische redenen, die nu zijn opgelost.

Dit betekent dat deze drie groepen gespecialiseerd verpleegkundigen medicatie mogen voorschrijven.

  • Bij diabetesverpleegkundigen gaat het om bloedglucoseregulerende geneesmiddelen,
  • Bij longverpleegkundigen om inhalatiemedicatie en
  • Bij oncologieverpleegkundigen om antidiarrhoica, anti-emetica, benzodiazepinen, laxantia, middelen van pijnbestrijding en secretieremmers.
     

Module farmacotherapie

Voorwaarde is wel dat de verpleegkundige in het bezit is van een getuigschrift waaruit blijkt dat er een module farmacotherapie is gevolgd. Tijdens de module komen aan bod: basisprincipes van het voorschrijven, medicatie, nawerkingen, medicijninteracties, wat te doen bij bijwerkingen en waar deze gemeld moeten worden. Veel verpleegkundigen hebben deze module al gevolgd tijdens de opleiding. Verpleegkundigen die nog niet in het bezit zijn van een getuigschrift van de module farmacotherapie, kunnen deze met ingang van 15 november nog gaan volgen, schrijft de minister in haar brief.

Tweede Kamer

Helemaal zeker is het voorschrijfbevoegdheid nog niet, want leden van de Tweede Kamer kunnen nog bezwaar maken. Francis Bolle van de V&VN verwacht niet dat dit gebeurt. "De bezwaren die er waren, zijn grotendeels opgelost.Het probleem dat de apotheker niet kan zien of de betreffende verpleegkundige voorschrijfbevoegd is, is met deze regeling ook opgelost. Een verpleegkundige die medicatie mag gaan voorschrijven, krijgt namelijk een vinkje in het BIG-register."

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee