Mannen boven de 55 jaar moeten zich minimaal een keer in de twee jaar laten testen op prostaatkanker. Dat stelt de ProstaatKankerStichting.nl in een recent interview in De Stentor.

Campagne PSA-waarde meten

Volgens het bericht in De Stentor start de patiëntenorganisatie begin 2018 een voorlichtingscampagne om huisartsen op te roepen hun cliënten vaker een bloedtest aan te bieden om de PSA-waarde te laten meten. Het tijdig herkennen van een prostaattumor verkleint het risico op uitzaaiingen, waardoor de overlevingskansen van de patiënten beter zijn.

MRI scan voor volledig beeld

De ProstaatKankerStichting.nl maakt zich sterk voor het diagnosticeren van prostaatkanker door MRI-scans. Nu wordt bij mannen met een sterk verhoogde PSA-waarde in hun bloed, weefsel weggenomen uit de prostaat. Deze werkwijze zou volgens de ProstaatKankerStichting.nl ertoe leiden dat te vaak “agressieve tumoren worden gemist. Met een MRI-scan krijg je een vollediger beeld,” zegt voorzitter Kees van den Berg in het interview in De Stentor.

De stichting overlegt met verzekeraars over het inzetten van meer MRI-apparatuur. Uroloog Van der Poel van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis ziet MRI ook als de werkwijze voor de toekomst. Maar, zo meldt hij in de Stentor, de MRI-scan is nog niet altijd betrouwbaar. Daarom is volgens hem aanvullend onderzoek nodig.

Concentratie zorg prostaatkanker

Naast het regelmatig testen wil de ProstaatKankerStichting.nl dat de behandeling van prostaatkanker wordt geconcentreerd in enkele gespecialiseerde ziekenhuizen. Dit biedt garanties voor een
breed gewogen behandeladvies dat onafhankelijk is van lokale voorkeuren of
behandelmogelijkheden.

Prostaatkanker cijfers

In 2016 zijn ongeveer 11.100 nieuwe gevallen van prostaatkanker vastgesteld (1,3 per 1.000 mannen). Vanaf de leeftijd van 50 – 75 jaar neemt het aantal nieuwe patiënten met prostaatkanker sterk toe. Daarna neemt het aantal nieuwe gevallen van prostaatkanker weer af.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen ouder dan 45 jaar. Van alle mannen die in 2016 kanker kregen, had 20% prostaatkanker. (Bron: Cijfers over Kanker)

Meer informatie