Verzekeraars kochten zorg 2012 te duur in

28 januari 2013

11 januari 2013

Zorgverzekeraars die inkoopafspraken hebben gemaakt met ziekenhuizen op basis van aanneemsommen, blijken de ziekenhuiszorg achteraf te duur te hebben ingekocht. Achmea kreeg door een te ruime budgettering zeker 40 miljoen euro minder binnen dan gedacht. CZ en Menzis herkennen de trend dat de volumegroei onder de 2,5 procent uitkomt, zo meldt Zorgvisie vandaag.

Min/max contracten

Dit komt omdat zorgverzekeraars een totaalbedrag hebben afgesproken met ziekenhuizen, de zogeheten min/max contracten, waarbij ziekenhuizen zelf moeten betalen als ze meer zorg leveren dan is afgesproken. Leveren ziekenhuizen daarentegen minder zorg mogen ze het resterende bedrag houden.

Minder patiënten in ziekenhuizen

Niemand hield er rekening mee dat in 2012 veel minder mensen naar het ziekenhuis zouden gaan. Achmea bijvoorbeeld schat in dat de volumegroei op 1,8% is blijven steken, dat is minder dan de verwachte 2,5% uit het hoofdlijnenakkoord, waarop de aanneemsommen zijn gebaseerd. Ook andere zorgverzekeraars signaleren dat er minder zorg is gedeclareerd dan verwacht, maar vinden het nog te vroeg om van een trend te spreken.
 

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee