Verpleegkundig specialist mag medicatie voorschrijven

19 december 2011 – Verpleegkundig specialisten mogen zelfstandig medicatie gaan voorschrijven, injecties geven en puncties verrichten. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor wijziging van de Geneesmiddelenwet en de Wet BIG die dit mogelijk maakt.

De wetswijziging geeft verpleegkundig specialisten zelfstandige bevoegdheid voor het indiceren en verrichten van voorbehouden handelingen. Door deze wijziging mogen ook oncologie-, diabetes- en longverpleegkundigen medicatie gaan voorschrijven.

Beroepsvereniging V&VN spreekt van een mijlpaal voor de verpleging, omdat zij al jaren bezig is met het wettelijk verankeren van de zelfstandige bevoegdheid van de verpleegkundig specialist.

Na deze instemming van de Eerste Kamer is het wachten op de handtekening van de koningin. Vervolgens moet minister Schippers de wijziging ondertekenen en wordt het aangeboden voor publicatie in de Staatscourant. Zodra de wetswijziging daarin verschijnt, is het officieel. Op welke datum de wetswijziging dan in werking zal treden, is nog niet bekend.

Klik hier voor het gehele artikel.

Bron: Nursing, 2 november 2011

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee