20 maart 2015

Het RIVM-CvB werkt met partners aan de voorbereidingen van het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Er zijn verschillende mogelijkheden om de overgang van het bestaande naar het vernieuwde bevolkingsonderzoek in te richten.

April 2016 start vernieuwde onderzoek

Een aantal overgangsscenario`s worden in kaart gebracht. De programmacommissie bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker heeft de eerste resultaten besproken en verwacht dat het vernieuwde bevolkingsonderzoek op zijn vroegst op 1 april 2016 wordt ingevoerd. De overgangsscenario`s worden in mei 2015 weer besproken. Zodra besluitvorming hierover is afgerond, wordt de datum bekend gemaakt wanneer het bestaande bevolkingsonderzoek wordt stopgezet en het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt ingevoerd.

Humaan Papillomavirus(HPV)

Baarmoederhalskanker is een gevolg van een infectie van de baarmoedermond met hoog risico Humaan Papillomavirus (hrHPV). 80% van alle vrouwen raakt hiermee besmet. Bij een klein deel blijft het virus aanwezig in de baarmoederhals waar het na 10 – 15 jaar aanleiding kan geven tot (voorstadia van) baarmoederhalskanker. Bij het bevolkingsonderzoek worden met een uitstrijkje cellen van de baarmoederhals verzameld. Deze cellen worden onderzocht op de aanwezigheid van (voorstadia van) baarmoederhalskanker.

hrHPV screening 

In 2013 besloot de minister tot de invoering van hrHPV-screening. Dit voorkomt per jaar ongeveer 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen. Vanaf 2016 wordt het uitstrijkje eerst beoordeeld op de aanwezigheid van hr-HPV, voordat de cellen worden onderzocht. Ook krijgen vrouwen vanaf 2016 bij de herinnering voor het bevolkingsonderzoek, de mogelijkheid een hr-HPV zelfafnameset aan te vragen.

Meer informatie