Keuzehulpen voor de behandeling van gelokaliseerde prostaatkanker kunnen verbeteren door aandacht te besteden aan communicatieve aspecten, zoals gepersonaliseerde uitkomstvoorspellingen en interactiemogelijkheden. Dat stellen Ruben Vromans (Tilburg University) en collega’s naar aanleiding van een systematische evaluatie van negentien (inter)nationale keuzehulpen.

Zij adviseren artsen die keuzehulpen gebruiken of (gaan) ontwikkelen om aandacht te besteden aan de communicatieve aspecten om de deelname van patiënten aan gezamenlijke besluitvorming verder te vergroten. (Bron: IKNL)

Communicatieve aspecten keuzehulp

In hun systematische evaluatie hebben de onderzoekers keuzehulpen voor behandeling van gelokaliseerde prostaatkanker geïdentificeerd en verschillende communicatieve aspecten van deze hulpmiddelen geëvalueerd.

Aanbevelingen

Ruben Vromans en collega’s concluderen dat keuzehulpen voor patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker verder kunnen worden verbeterd door communicatieve aspecten zoals gepersonaliseerde uitkomstvoorspellingen, visuele hulpmiddelen en interactiemogelijkheden toe te voegen. Artsen die dergelijke hulpmiddelen gebruiken of (gaan) ontwikkelen, kunnen overwegen gebruik te maken van deze communicatieve aspecten om de deelname van patiënten bij besluitvorming over de behandeling te vergroten.

Meer informatie