Irreversibele elektroporatie (IRE) is een veilige techniek in de behandeling van prostaatkanker en vernietigt alle prostaatcellen in het behandelde gebied volledig. De bijwerkingen zijn minimaal en kortdurend. Dit blijkt uit het proefschrift Focal Therapy in Prostate Cancer van Willemien van den Bos (AMC) over de minimaal-invasieve behandeling van prostaatkanker genaamd focale therapie.

Focale therapie

Focale therapie richt zich alleen op de kwaadaardige gebieden van de prostaat terwijl de goedaardige delen en de belangrijke structuren in en om de prostaat, zoals de plasbuis, zenuwen en bloedvaten, gespaard blijven. Het doel is een beter behoud van de kwaliteit van leven wat betreft continentie en erectie functie. Irreversibele elektroporatie (IRE) is een veelbelovende nieuwe focale therapie, waarbij met kleine stroomstootjes de prostaattumor selectief wordt behandeld, waardoor deze uiteindelijk afsterft.

Minder bijwerkingen

Patiënten die behandeld zijn met IRE kunnen de volgende dag al naar huis en hun kwaliteit van leven blijft stabiel, vóór en na de behandeling. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de prostaatoperatie en –bestralingen, die gepaard kunnen gaan met vervelende bijwerkingen. Er lopen op dit moment meerdere internationale onderzoeken om de lange termijn uitkomsten van de IRE behandeling te onderzoeken.

Internationale IRE-studie

In het AMC zijn 25 patiënten behandeld met de nieuwe techniek. De eerste resultaten zijn hoopvol. “Vier weken na de behandeling hebben we de eerste groep van 16 patiënten geopereerd en de prostaat onderzocht, en alle tumorcellen waren dood, ” vertelt Van den Bos aan RTL Nieuws. Het AMC heeft de leiding in een grote IRE-studie waar acht Europese centra aan meedoen. Als ook deze resultaten goed zijn, dan verwacht Van den Bos dat vele toekomstige patiënten veilig behandeld kunnen worden met behoud van kwaliteit van leven.

Verbreding onderzoek naar andere kankersoorten

De uitbreiding van het onderzoek is nodig om uitspraken te kunnen doen over de behandeling op de lange termijn. Bovendien komen niet alle patiënten met prostaatkanker ervoor in aanmerking, de tumor moet alleen in de prostaat zitten en dus niet uitgezaaid zijn. Ook wordt onderzocht of deze behandeling geschikt is voor patiënten met alvleesklierkanker en leveruitzaaiingen bij darmkanker aldus RTL Nieuws.

Meer informatie