Bij de bestrijding van reuma, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt. Veel innovatie was niet mogelijk geweest zonder de geneesmiddelensector. Dat stellen zes Nederlandse top wetenschappers in een serie berichten in het Financieele Dagblad over de bestrijding van ernstige, veelvoorkomende ziekten.

Volgens journalisten Thieu Vaessen en Rob de Lange zijn grote stappen gemaakt bij de behandelingen van diverse ziekten. Meestal gaat het publieke zorgdebat over kostbare behandelingen, maar is er weinig aandacht voor wat al die miljarden aan zorgkosten ons opleveren, schrijft het FD. De geneesmiddelensector verdient een genuanceerde beoordeling, volgens de zes hoogleraren.

Biomedische hoogstandjes

Biomedische hoogstandjes als immuuntherapie en cel- en gentherapie brachten het afgelopen decennium genezing, aldus De Volkskrant in een terugblik eind 2019. Er lijkt een weg ingezet naar een toekomst waarin chronische en dodelijke ziekten behandelbaar worden.

Gezondheidswinst

Aarnoud Overkamp, voorzitter van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen is blij dat met deze media aandacht voor de gezondheidswinst die het afgelopen decennium is gerealiseerd. “Geneesmiddelen dienen beoordeeld te worden op de waarde die ze opleveren voor de patiënt en de samenleving, en niet enkel op wat ze kosten,” zegt Overkamp.

Maatwerk

In het komend decennium krijgen maatwerkgeneesmiddelen een prominente rol. De patiënt van de toekomst zal steeds vaker een doelgericht geneesmiddel krijgen, in plaats van one size fits all, schrijft De Visser 27 december in De Volkskrant. De afgelopen jaren zijn er al ruim 130 precisiemedicijnen op de markt gekomen. “Dat zijn mooie vooruitzichten,” volgens Overkamp. “Voorzichtig durven we te denken aan genezing van ziekten, die eerst dodelijk waren of een levenslange behandeling vereisten.”

Meer informatie: