De laatste jaren nemen de kansen op levensverlenging voor steeds meer vormen van kanker toe. Maar, er is ook een keerzijde volgens NFK: het maakt uit in welk ziekenhuis de patiënt komt.
Immuno- en doelgerichte behandelingen
Immuno- en doelgerichte therapieën komen voor een toenemend aantal kankersoorten beschikbaar. Deze behandelingen kunnen voor een deel van de mensen met een uitgezaaide kanker succesvol zijn en soms wel een levensverlenging van enkele jaren met goede kwaliteit van leven bieden. Maar, niet alle ziekenhuizen lijken deze middelen optimaal toe te passen.
Ook bij behandelingen die op genezing zijn gericht, blijkt er nog grote praktijkvariatie tussen Nederlandse ziekenhuizen.
Postcodegeneeskunde
Deze ongewenste praktijkvariatie tussen Nederlandse ziekenhuizen wordt steeds vaker aangetoond in onderzoek met cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie. Het afgelopen half jaar alleen al rapporteerden onderzoekers over praktijkvariatie bij de behandeling van maag- en slokdarmkanker, longkanker, prostaatkanker of dikkedarmkanker. In een recent artikel in Acata Oncologica wordt zelfs gesproken van postcodegeneeskunde. De onderzoekers keken naar het voorschrijven van medicijnen voor uitgezaaide dikkedarmkanker in twintig willekeurig gekozen ziekenhuizen in Nederland.
NFK vindt het van groot belang dat klinische data zorgvuldig worden geïnterpreteerd én vertaald naar voor patiënten betekenisvolle en betrouwbare keuze-informatie. Daarvoor is de medewerking van de ziekenhuizen en artsen nodig.
Meer informatie
- Bron: Nieuwsbericht NFK, 3 maart 2020
- Bron: Nieuwsbericht Amsterdam UMC, 3 maart 2020
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 9 juli 2018 – Borstkankerzorg verschilt per ziekenhuis