UMCU onderzoekt ultrageluidsbehandeling borstkanker

10 november 2010 – Het Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventies van het UMC Utrecht start als eerste behandelcentrum ter wereld onderzoek naar een niet-invasieve behandeling van borstkanker met ultrageluid. De verwachting is dat mogelijk een kwart van de vrouwen met een mammacarcinoom uiteindelijk met deze methode geholpen kan worden.

Het ultrageluid verhit het tumorweefsel tot een temperatuur van 60 tot 90 graden. Bij deze temperatuur sterven tumorcellen en ruimt het lichaam ze op. Voor de precisie van de behandeling maakt de arts tegelijkertijd een MRI-scan. Hierop kan hij de tumor exact lokaliseren en het temperatuurverloop in de gaten houden. De behandeling vervangt een operatie, maar aanvullende radiotherapie blijft wel nodig.

Fasering

Het onderzoek staat onder leiding van interventieradioloog Maurice van den Bosch en is een samenwerking met Philips. Als de benodigde MRI-ultrageluidsapparatuur in december arriveert, zal het nog enkele jaren duren voor de eerste borstkankerpatiënt behandeld kan worden. In de eerste fase van het onderzoek wordt nog de beeldkwaliteit van het apparaat getest. Vervolgens behandelen de artsen eerst vrouwen met benigne borsttumoren en testen zo de veiligheid en nauwkeurigheid van de techniek. Daarna volgt in het kader van wetenschappelijk onderzoek een behandeling van kleine niet gemetastaseerde mammacarcinomen. De deelnemende vrouwen worden na de ultrageluidsbehandeling alsnog chirurgisch behandeld om de effectiviteit van de niet-invasieve behandeling te controleren.

Uterusmyoom

De interventieradiologen van het UMC Utrecht passen de ultrageluidsbehandeling al wel langer toe bij vrouwen met een utterusmyoom. Het myoom verdwijnt bij deze behandeling niet helemaal, maar neemt dusdanig in volume af dat de klachten verdwijnen. Patiënten zijn tot nog toe met succes behandeld. Overigens ligt voor deze toepassing de primeur in de Verenigde Staten.

Bron: MedNet, 10 november 2010

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee