UMCG voorspelt problemen door toename oncologie patienten

28 januari 2013

10 januari 2013

Het Universitair Medisch Centrum Groningen verwacht in de problemen te komen door de concentratie van de kankerzorg en de vergrijzing. Hierdoor zal het aantal kankerpatiënten de komende jaren toenemen, vertelde Jos Aartsen, voorzitter van de raad van bestuur van het UMCG, in het KRO-programma Goedemorgen Nederland begin januari 2012. Het ziekenhuis heeft te weinig capaciteit om deze groei op te vangen. Zonder ruimere financiële middelen voorziet het UMCG wachtlijsten.

Het kabinet en zorgverzekeraars willen de zorg voor kanker concentreren in de grote ziekenhuizen. Deze concentratie moet zorgen voor een hoger volume en daardoor een betere kwaliteit en meer doelmatigheid.

Capaciteitsproblemen

Het UMCG verwacht dat het aantal te behandelen kankerpatiënten in 2015 met 25 procent toeneemt. In 2020 denkt het ziekenhuis 80 procent meer patiënten met kanker te behandelen, "terwijl onze capaciteit en financiën niet zullen toenemen. Onze organisatie dreigt vast te lopen als we geen maatregelen nemen," aldus Aartsen.
 

Meer financiële ruimte

Volgens Aartsen zal het UMCG in overleg met andere ziekenhuizen meer capaciteit proberen te bewerkstelligen door onderling complexe en minder complexe zorg uit te ruilen. Maar volgens Aartsen is deze oplossing onvoldoende.
 

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee