In de celdeling van dikkedarmtumoren blijven fouten optreden in de verdeling van chromosomen. Hierdoor verschillen tumorcellen sterk van elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht, gepubliceerd in Nature. Dit inzicht is belangrijk, omdat de verschillende tumorcellen anders kunnen reageren op een behandeling.

Chromosoominstabiliteit

Een verhoogde kans op fouten tijdens het verdelen van de chromosomen in de celdeling heet chromosoominstabiliteit. Door die verschillen doodt de behandeling sommige tumorcellen wel en andere niet. Dit verklaart ook waarom een tumor soms vrijwel weg lijkt, maar toch terugkomt.

Nieuwe behandelingen

Dit inzicht kan een aanknopingspunt zijn voor nieuwe behandelingen. Want uit eerdere studies blijkt dat het vergroten van de chromosoominstabiliteit in cellen die al instabiel zijn, de kans vergroot dat die cel doodgaat. Van dat mechanisme is wellicht gebruik te maken, aldus het bericht van UMC Utrecht.

Tumorspecifieke behandeling

De onderzoekers onderzochten de chromosoomverdeling door levende mini-orgaantjes, gemaakt van dikkedarmtumoren, onder de microscoop te leggen en live te kijken naar celdelingen. Deze zogenoemde organoïden zijn in de toekomst te gebruiken om de relatie tussen chromosoominstabiliteit, tolerantie van cellen voor fouten in de chromosoomverdeling en de reactie op medicijnen te bestuderen. Om zo de behandeling van kanker te verbeteren door deze patiënt- en tumorspecifiek maken.

Meer informatie