Uitkomsten borst- en darmkankerbehandelingen openbaar

25 mei 2016 – Met ingang van eind mei 2016 lanceren ziekenhuizen hun Kwaliteitsvenster met behandelresultaten voor borst- en darmkanker, een nieuwe stap in het transparant maken van zorg.

Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ): “Patiënten met borst- of darmkanker kunnen voortaan online informatie bekijken over aandoeningen die voor hen relevant zijn.”

Kwaliteitsvenster

In 2015 kregen 17.099 mensen de diagnose borstkanker en 15.549 mensen de diagnose dikke darmkanker. Deze patiënten en hun naasten kunnen vanaf vandaag via de website nvz-kwaliteitsvenster op een laagdrempelige manier betrouwbare en begrijpelijke informatie verkrijgen over deze aandoeningen en over de uitkomsten van borst- en darmkankerbehandelingen.

Er wordt antwoord gegeven op vragen als ‘Hoe scoort een ziekenhuis op borstsparende operaties’? En ‘Hoe presteert het ziekenhuis op operaties bij endeldarmkanker’? Maar ook de ervaring van ziekenhuizen met darmkankeroperaties komt aan bod. Van Rooy: “De patiënt krijgt hiermee meer inzicht in de uitkomsten van deze ziekenhuisbehandelingen.” Om de informatie zo duidelijk mogelijk over te brengen, krijgen patiënten niet alleen cijfers te zien maar vooral informatie over de betekenis daarvan, met een toelichting per ziekenhuis.

In 2017 uitbreiding

Bij de ontwikkeling van dit Kwaliteitsvenster zijn naast de ziekenhuizen, ook Borstkankervereniging Nederland (BVN) en Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal SPKS) nauw betrokken geweest. Van Rooy: “Het is opnieuw een mooie stap in transparantie richting onze patiënten. Dit is natuurlijk pas het begin. Volgend jaar worden in samenwerking met patiëntenorganisaties acht andere specifieke aandoeningen toegevoegd aan het venster.

SPKS

André Willems, voorzitter SPKS: “Het geeft patiënten voor het eerst in één oogopslag een inzicht in de kwaliteit van darmkankerbehandelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Wat goed gaat maar ook wat beter kan.”

BVN

AnneLoes van Staa, bestuursvoorzitter BVN: “BVN juicht transparantie in de zorg toe. Het is mooi dat het Kwaliteitsvenster zicht geeft op de geboden zorg in ziekenhuizen in Nederland. We zijn dan ook verheugd over de toevoeging van deze informatie omtrent borstkankerzorg.”

Alle instellingen doen mee

Alle instellingen (algemene ziekenhuizen, specialistische instellingen, umc’s) doen mee met het Kwaliteitsvenste. Revalidatiecentra lanceerden hun Kwaliteitsvenster in 2015. Het eerste Kwaliteitsvenster – met algemene kwaliteitsinformatie over ziekenhuizen – werd in 2014 gelanceerd. Vanaf de lancering zijn de Kwaliteitsvensters zo’n kwart miljoen keer bekeken. Best bekeken thema’s zijn: patiëntervaringen, sterftecijfers en werk van artsen.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee