Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) en Hartwig Medical Foundation willen de meest uitgebreide DNA-test beschikbaar maken voor reguliere kankerdiagnostiek. Deze DNA-test zorgt dat kankerpatiënten worden geïdentificeerd voor zowel de standaardbehandeling als voor alle mogelijke experimentele medicijnen.

“Met één test analyseren we het volledige DNA van de tumor,” vertelt Emile Voest, internist-oncoloog Antoni van Leeuwenhoek. “Door te kijken naar de fouten in het DNA vinden we aanknopingspunten voor de best mogelijke bestaande behandelingen en die van de toekomst.” Op dit moment kan de DNA-test in het AVL alleen worden aangevraagd voor patiënten met (verdenking van) uitgezaaide kanker voor wie daarnaast een indicatie voor brede moleculaire diagnostiek is afgegeven.

Belangrijk voor gerichte behandeling

Volgens Voest heeft onderzoek duidelijk gemaakt dat het testen in de praktijk goed uitvoerbaar is. Het belang van de DNA-test voor patiënten is groot. “We krijgen waardevolle informatie over patiënten, verwachten op termijn medicatie gerichter te kunnen inzetten en we bouwen aan een database waaruit we nog meer leren over kanker.”

Meer informatie