Kun je tumor organoids – 3D minitumoren die in een kweekbakje groeien uit tumorcellen van een patiënt – inzetten voor personalised medicine bij kanker, bijvoorbeeld door er medicijnen op te testen? Krijn Dijkstra promoveerde onlangs aan de Universiteit Utrecht op dit thema.

Minitumoren

De kanker van iedere patiënt is anders. Daarom verdient elke patiënt een behandeling op maat. Maar hoe weet de arts welke behandeling het beste is voor welke patiënt?

Eén manier zou kunnen zijn om tumorcellen van een patiënt in het lab op te kweken tot driedimensionaal groeiende minitumoren – zogenoemde tumor organoids  – en daarop de gevoeligheid van de patiënt voor een bepaalde behandeling te testen.

Longkanker lastiger dan darmkanker

Het gaat hier om een heel nieuw onderzoeksgebied met veel uitdagingen. Voor sommige kankersoorten en sommige geneesmiddelen blijkt het groeien van organoids beter te lukken dan voor andere, ontdekte Krijn Dijkstra in zijn onderzoek. Zo lukt het minder goed om organoids te laten groeien uit longkankercellen dan uit darmkanker.

Nieuw onderzoeksmodel immuuntherapie

Dijkstra heeft een modelsysteem ontwikkeld waarin tumor organoids samen worden gekweekt met immuuncellen van dezelfde patiënt. Hierdoor kan de gevoeligheid van tumorcellen van die patiënt voor immuuntherapie worden bepaald.

Meer informatie