Door de verdedigingswal rond een tumor te verzwakken zodat chemo medicijnen beter bij de kankercellen kunnen komen, zou mogelijk uitzicht bieden bij de behandeling van alvleesklierkanker, aldus een bericht in de Volkskrant.

Wetenschappers van de TU Twente onder leiding van Jai Prakash ontdekten een methode die bij studies in het lab en bij muizen de tumor met wel 80 procent lieten slinken. Over ruim een jaar beginnen zij met een klinisch onderzoek.

Eiwit AV3

De wetenschappers ontdekten een zwakke plek in de muur door tumorweefsel van patiënten met alvleesklierkanker met elkaar te vergelijken. Ook vonden ze een eiwit, AV3, waarmee ze die plek konden aanvallen. Zij publiceerden hun bevindingen in het vakblad Science Advances.

Eerdere onderzoeken

Hoogleraar chirurgie Marc Besselink, Amsterdam UMC, onderzoekt ook nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker. Tot nu toe hebben methoden om die muur in zijn geheel aan te pakken in klinische studies geen goed resultaat laten zien, zo meldt hij in de Volkskrant. Of dat nu wel gaat lukken door een specifieke zwakke plek aan te vallen, is volgens hem moeilijk te voorspellen.

Meer informatie