Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor patiënten met kanker is een van de prioriteiten van Sanofi. Sanofi investeert in nieuwe technologieën en behandelingen en zal de oncologieportfolio de komende vijf jaar volledig transformeren.

Ondanks de wetenschappelijke vooruitgang is kanker op dit moment de tweede belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd. Alleen al in 2018 waren er 18,1 miljoen nieuwe kankergevallen en 9,6 miljoen sterfgevallen. Dat aantal is hoger dan het totale aantal sterfgevallen door AIDS, tuberculose en malaria tezamen, volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), ondersteund door de World Health Organisatie (WHO).

Veel voorkomende kankersoorten

Bij mannen zijn de meest voorkomende kankersoorten prostaat-, long- en darmkanker, terwijl bij vrouwen borstkanker het meest voorkomt. Bij kinderen nam de afgelopen 20 jaar het aantal kankergevallen met 13% toe.

Risicofactoren

Ongeveer 70% van de sterfgevallen als gevolg van kanker komen voor in lage- en middeninkomenslanden. De helft van de nieuwe gevallen en meer dan de helft van de wereldwijde kankersterfgevallen in 2018 zijn in Azië, voornamelijk in China. Dit komt deels, omdat deze regio een groot deel van de wereldbevolking omvat. Andere redenen zijn bevolkingsgroei, vergrijzing en toename van risicofactoren zoals roken, zwaarlijvigheid, gebrek aan lichaamsbeweging en een onevenwichtig dieet.

Verdubbeling aantal patiënten

De WHO verwacht dat het aantal nieuwe gevallen van kanker en sterfgevallen door deze ziekte zal verdubbelen in de komende 20 jaar. Eén op de vijf mannen en één op de zes vrouwen wereldwijd zal de ziekte krijgen. Tussen de 30 tot 50% van de kankergevallen kan worden vermeden door een gezonde levensstijl. De strijd tegen kanker is nog lang niet voorbij. Nieuwe behandelmogelijkheden zijn nodig om de ziekte te helpen bestrijden.

Betere oplossingen voor patiënten

Sanofi doet op heel verschillende manieren onderzoek naar behandelingen van kanker. Met behulp van geavanceerde wetenschap op het gebied van immuno- en moleculaire oncologie zet Sanofi zich in om innovatieve therapieën voor patiënten te ontwikkelen. Wat kanker zo complex maakt, is dat het geen externe agressor is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een infectie, maakt kanker deel uit van het lichaam van de gastheer of gastvrouw.

Meer begrip van kanker

Door meer begrip te krijgen van de mechanismen van kanker, ontwikkelen onderzoekers nieuwe manieren om kanker te behandelen, bijvoorbeeld door verschillende therapieën te combineren. Of zich te concentreren op een meer persoonlijk, individueel niveau, zoals het mobiliseren van het eigen immuunsysteem van het lichaam om de complexe gevaren te bestrijden die elke tumor meebrengt. “We hebben nu een breed begrip van de biologie van tumorcellen,” zegt Laurent Debussche. Hij meldt dat nieuwe technologieën wetenschappers toestaan ​​om enorme hoeveelheden genetische gegevens over kanker te analyseren.

Veranderingen oncologieportfolio Sanofi

Sanofi investeert al vele jaren in oncologisch onderzoek. Nieuwe technologieën en behandelingen dragen bij aan een volledige transformatie van de oncologieportfolio in de komende vijf jaar. Sanofi richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen die het eigen immuunsysteem activeren. Kankers groeien snel, veranderen gemakkelijk, ze kunnen muteren en resistent tegen therapieën worden. Daarom zoekt Sanofi naar verschillende manieren om de tumor te bestrijden en wordt nagedacht over manieren om therapieën te combineren.

Meer informatie