TopZorg ziekenhuizen darmkanker en prostaatkanker

20 december 2012 – In november 2012 hebben 26 ziekenhuizen van zorgverzekeraar Menzis het predikaat TopZorg voor de behandeling van darmkanker gekregen. In december 2012 werden nog eens 16 TopZorg ziekenhuizen aangewezen voor de behandeling van prostaatkanker. De predikaten gelden tot en met 2014.

Bij de toekenning van TopZorg ligt de nadruk naast criteria voor medische kwaliteit, op de wensen en eisen die patiënten stellen aan de zorg die ze krijgen. De zorgverzekeraar heeft daarom nauw samengewerkt met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) en de ProstaatKankerStichting.nl.

Patientenwijzers  

De voorwaarden van de NFK Patiëntenwijzers zijn gebaseerd op de wensen van de patiënt en vooraf afgestemd met vertegenwoordigers van de verenigingen van medisch specialisten en verpleegkundigen. In de Patiëntenwijzers kunnen patiënten zien welke ziekenhuizen een ‘groen vinkje’ hebben en daarmee voldoen aan de gestelde minimale voorwaarden voor goede darmkankerzorg.

Het voldoen aan de voorwaarden van de Patiëntenwijzer Darmkanker of de Patiëntenwijzer Prostaatkanker van de NFK is een belangrijk vereiste voor het verkrijgen van het TopZorg predikaat. Ziekenhuizen die geen ‘groen vinkje’ hebben in de Patiëntenwijzers komen niet in aanmerking voor Menzis’ TopZorg. 

Extra aandachtspunten

Ziekenhuizen die voldoen aan alle voorwaarden van de Patiëntenwijzer zijn door Menzis uitgenodigd extra gegevens aan te leveren over ondermeer toegangstijden, de psychosociale begeleiding, de aanwezigheid van een verpleegkundige bij een slecht nieuws gesprek en het aantal heroperaties. Ziekenhuizen die voldoen aan de extra wensen en eisen hebben het TopZorg predikaat gekregen.

Extra beloning voor TopZorg

Ziekenhuizen met een TopZorg-contract worden extra beloond. Ziekenhuizen zonder het predikaat krijgen een basiscontract voor deze behandeling. In 2008 begon Menzis met TopZorg. Borstkanker wordt al langer langs de TopZorg-lat gelegd. Daar zijn deze maand Darmkanker als elfde TopZorg behandeling en Prostaatkanker als twaalfde bijgekomen.


Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee