Het Radboudumc krijgt een subsidie van 1,1 miljoen van ZonMW om met een landelijk consortium van moleculair biologen, pathologen, oncologen en longartsen de toegankelijkheid van precisiemedicijnen voor kankerpatiënten te verbeteren. Patiëntenorganisatie Leven met kanker ondersteunt het project.

Precisiemedicijnen

Precisiemedicijnen zijn een belangrijke ontwikkeling in de behandeling van kanker. Deze medicijnen kunnen exact op de groei van de tumor aangrijpen. Bij een deel van de middelen kan een genetische analyse van tumorweefsel voorspellen wie baat heeft bij de behandeling. In die gevallen is behandeling op maat mogelijk. Omdat de mogelijkheden van behandeling en DNA-diagnostiek zich snel ontwikkelen, is het belangrijk om deze vorm van gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te houden. Hiervoor is het project Predictieve Analyse voor Therapie (PATH) opgezet, aldus Radboudumc.

Predictieve Analyse voor Therapie

In de eerste plaats kijkt PATH naar de ontwikkeling en beoordeling van diagnostische methodes en het landelijk beschikbaar maken van nieuwe technieken. Zo wordt een nieuwe Nijmeegse next generation sequencing (NGS) benadering uitgerold in meerdere laboratoria.

Klinisch wetenschappelijk onderzoek

Daarnaast gaat PATH een netwerk van kankerspecialisten opzetten in zogenaamde molecular tumor boards. Dit netwerk verbindt specialisten met elkaar, maar ook met patiëntenverenigingen. Zo kunnen patiënten via hun behandelaars laagdrempelig advies op maat krijgen voor de behandeling van complexe of zeldzame vormen van kanker. Ook bieden de tumor boards de mogelijkheid om mee te doen aan klinisch wetenschappelijk onderzoek, vooral voor patiënten voor wie geen reguliere behandeling beschikbaar is.

Succes behandeling voorspellen

Tumoren hebben vaak veel DNA-variaties. Wat deze betekenen voor behandeling is maar voor een klein deel van deze variaties bekend. Daarom wordt in het PATH project de landelijke pathologie database (PALGA) uitgebreid met DNA-afwijkingen. Zo wordt alle kennis over zeldzame DNA-afwijkingen gebundeld, en kunnen deze onderzocht worden in relatie tot behandelresultaten. Door goed de effectiviteit van een behandeling te kunnen voorspellen, kunnen behandelaren precisiemedicijnen doelmatig inzetten.

Meer informatie