Therapietrouw hematologiepatienten

18 juni 2013 – Het project van Anita Kramers, Linda Cornelissen, Geesje Kok, Lobke Borger en Ineke van der Jagt, waarmee zij de therapietrouw van de hematologiepatiënten tijdens en na ontslag willen verbeteren, won dit jaar de Verpleegkundeprijs.

Juiste medicatie op juiste moment

Patiënten die een allogene stamceltransplantatie ondergaan moeten langdurig veel medicatie slikken, zowel tijdens de opname als na ontslag. Het is heel belangrijk dat de medicatie op de juiste wijze en tijdstippen wordt ingenomen, dit bepaalt mede het aanslaan van de behandeling. Als patiënten eenmaal thuis zijn, vinden zij het moeilijk de medicatie-inname goed te organiseren en om goed te weten wat ze slikken. Het blijkt een hele klus om uit te zoeken wat er in elk doosje van de apotheek zit en hoe en wanneer dit moet worden ingenomen. Ze zijn hier ook wel onzeker over, evenals de mantelzorg.

De indieners van het project willen de patiënten al tijdens de opname vertrouwd maken met de aan hen voorgeschreven medicatie. Ze krijgen een geldbedrag van 2.500 euro en 0,1 fte gedurende een jaar om het project te realiseren.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee