Dr. Maurice van Staveren, ziekenhuisapotheker Treant Zorggroep, heeft een nieuwe test ontwikkeld voor patiënten die in aanmerking komen voor een chemokuur. Deze test geeft vooraf duidelijkheid over de kans op ernstige bijwerkingen. “Met deze informatie kunnen we kankerpatiënten veel onnodig leed besparen,” volgens Van Staveren.

Verminderde eiwitactiviteit

Per jaar komen 12.000 – 13.000 patiënten in aanmerking voor chemotherapie met het middel 5-flurouracil. 10 tot 30 procent van deze groep ontwikkelt zeer ernstige bijwerkingen, zoals hevige diarree. Patiënten kunnen er zelfs aan overlijden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat deze bijwerkingen deels worden veroorzaakt door een verminderde werking van een lichaamseigen eiwit (DPD). Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij de afbraak van 5-fluorouracil. Door de verminderde eiwitactiviteit is het lichaam niet in staat om 5-fluorouracil snel genoeg af te breken.

Unieke test

Om vast te stellen of er sprake is van een verminderde eiwitactiviteit, heeft Van Staveren een unieke test ontwikkeld. Eerst krijgt de patiënt een drankje met uracil, een lichaamseigen stof dat ook door het eiwit DPD wordt afgebroken. Precies één en twee uur later wordt bij de patiënt bloed afgenomen om de hoeveelheid uracil in het lichaam te bepalen. Is er sprake van een lage DPD-activiteit, dan wordt een lagere dosis chemotherapie geadviseerd. Zo worden ernstige bijwerkingen voorkomen.

Uraciltest

Volgens de onderzoeker is “De uraciltest is zeer gevoelig en dat leidt tot goede testresultaten.” (Bron Treant). De uraciltest is bovendien geschikt voor alle tumortypen en alle -stadia, dus ook als kanker is uitgezaaid.

De ziekenhuisapotheker van Treant Zorggroep promoveerde onlangs op dit onderzoek.

Meer informatie