Het Helen Dowling Instituut (HDI) en Dr. G.J. van Hoytema Stichting organiseren een wetenschappelijk symposium op 4 februari, op Wereldkankerdag. Onderzoekers presenteren mogelijkheden om psychologische klachten bij kanker zoals angst, depressie en vermoeidheid te verminderen via telemedicine of online behandeling.

Psychische klachten na diagnose kanker

In 2017 werden in Nederland ongeveer 109.700 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld, 6% was jonger dan 45 jaar. Inmiddels geneest de helft van alle kankerpatiënten. Na de diagnose hebben patiënten een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische klachten. Zo’n 15% ontwikkelt een depressie en 10% een angststoornis, aldus de Dr. G.J. van Hoytema Stichting. Een kwart van de patiënten blijft ook lang na afronding van de behandeling kampen met ernstige vermoeidheid, soms nog jaren nadien.

Telemedicine en e-health

De komst van internet en mobiele technologieën biedt de mogelijkheid om de toegankelijkheid tot oncologische nazorg te verbeteren en de inhoud van de behandeling aan te passen aan de wensen en behoeften van de patiënt. Tijdens dit symposium zal de behandeling van angst, depressie en ernstige vermoeidheid middels telemedicine of e-healt interventies worden belicht. Daarbij wordt ook de blik gericht op de toekomst en de verwachting dat de oncologische zorg meer richting de eerstelijn zal bewegen.

Aanmelden

Deelname aan het symposium kost € 105. Accreditatie voor het bijwonen van dit symposium is aangevraagd bij ABC1, NIV en VSR. Meer informatie of aanmelden via de website van HDI en Hoytema Stichting.

Meer informatie