Vijf onderzoeken naar veelbelovende zorg in Nederlandse ziekenhuizen ontvangen ruim € 15,5 miljoen subsidie van Zorginstituut Nederland en ZonMw. Het meeste geld is voor 2 onderzoeken naar kankerbehandelingen. Die ontvangen gezamenlijk ruim € 10 miljoen. Behalve onderzoekskosten, wordt de zorg betaald voor patiënten die aan de studies meedoen. De Subsidieregeling veelbelovende zorg verbetert de toegang tot veelbelovende zorg voor patiënten, met als einddoel vergoeding via de basisverzekering.

De twee projecten voor veelbelovende oncologische zorg zijn:

  • Eenmalige behandeling van uitgezaaide darmkanker met minder bijwerkingen voor oudere en fragiele patiënten (€ 6,4 miljoen, UMC Utrecht);
  • Laserbehandeling bij een niet-operabele kwaadaardige hersentumor (€ 3,9 miljoen, Radboudumc);

Springplank naar basispakket

Van veelbelovende naar verzekerde zorg is een lange weg. Alleen bewezen effectieve zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daar is goed onderzoek voor nodig en dat kost veel geld. Met name de kosten om patiënten te kunnen behandelen met veelbelovende zorg zijn hoog. Dat is een bottleneck voor ziekenhuizen die een vergelijkende studie willen doen naar een nieuwe behandeling versus standaardzorg. Vaak gaat het om dure, nieuwe zorg waarvan de effecten over een langere periode gemeten moeten worden. En dat terwijl een positieve uitkomst – de zorg is bewezen effectief – niet bij voorbaat vaststaat.

Om te bevorderen dat veelbelovende zorg sneller beschikbaar komt voor patiënten, voert het Zorginstituut sinds 2019 de Subsidieregeling veelbelovende zorg uit, in samenwerking met ZonMw. Jaarlijks is er bijna € 70 miljoen beschikbaar. De Subsidieregeling veelbelovende zorg fungeert als een springplank naar het basispakket voor veelbelovende zorg in Nederland.

Meer informatie