Vier groepen onderzoekers van het UMC Utrecht hebben financiering van het Hanarth Fonds ontvangen. Daarmee kunnen ze van start met multidisciplinair onderzoek op het gebied van kanker en kunstmatige intelligentie.

Het Hanarth Fonds wil de behandeling van patiënten met (zeldzame vormen van) kanker verbeteren door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, en stelt jaarlijks financiering beschikbaar die binnen deze doelstelling valt. 

Bloedkanker

Een van de projecten is het PreVeCAIMM-project. Het project is gericht op multipel myeloom: een zeldzame vorm van bloedkanker die witte bloedcellen aantast die normaal gesproken infecties bestrijden. Aangetaste plasmacellen in het beenmerg groeien daardoor ongecontroleerd door. Uiteindelijk kan ook het botweefsel worden aangetast. Er ontstaan gaten in het skelet dat kan leiden tot wervelbreuken en inzakkingen.

“Als er eenmaal botschade is opgetreden, is het onomkeerbaar”, aldus Dr. Kenneth Gilhuijs. “Er zijn momenteel geen methoden om te voorspellen waar wervelbreuken ontstaan. Als we dat wel zouden weten, dan zouden we de betreffende wervels kunnen versterken met bijvoorbeeld botcement.” Het doel van het PreVeCAIMM-project is om te voorspellen waar en wanneer wervelbreuken ontstaan. 

Meer informatie