Het onderzoek naar het immunotherapie met zogenaamde killercellen bij uitgezaaide borstkanker in het Maastricht UMC+ ontvangt een onderzoeksubsidie van 1,48 miljoen euro. Het onderzoek is erop gericht om deze behandelnig geschikt te maken voor gebruik in de kliniek. Onder andere bij patiënten met uitgezaaide borstkanker, maar ook voor Multipel Myeloom of acute leukemie.

Het Maastricht UMC+ doet al enkele jaren onderzoek naar de mogelijk gunstige effecten van immunotherapie met killercellen bij borstkanker. In celkweeksystemen in het laboratorium en bij diermodellen wordt aangetoond dat de killercellen een anti-kanker effect kunnen hebben. Tevens worden verschillende strategieën ontwikkeld om de killercellen weerbaar te maken tegen de remmende invloed van de tumor micro-omgeving.

Multipel Myeloom of leukemie

De volgende fase van het onderzoek is het ontwikkelen van  killercellen om buiten het lab, in de kliniek bij patiënten met borstkanker toe te passen. Die ontwikkeling kan snel gaan, volgens onderzoeksleider prof. dr. Gerard Bos: “We zijn nu al zover dat we verwachten dat we vanaf eind 2022 killercellen kunnen testen bij patiënten met een Multipel Myeloom en/of acute leukemie.”

Wat zijn killercellen?

Killercellen zijn witte bloedcellen van het natuurlijke afweersysteem die ervoor zorgen dat ziekmakende cellen in het lichaam vernietigd en uitgescheiden worden. Die ziekmakende cellen kunnen ook kankercellen zijn.  Een killer cel die een kankercel herkent, wordt actief en laat toxische stoffen los die ervoor zorgen dat de kankercel afsterft.

Meer informatie