Nederland is een van de landen in Europa met de hoogste longkankersterfte. dat blijkt uit de sterftecijfers van Eurostat. Vergeleken met andere landen is vooral sterfte onder vrouwen in Nederland door longkanker hoog. (Bron: nieuwsbericht IKNL).

Roken

Eerder bleek al dat de kankersterfte onder vrouwen in Nederland de hoogste is van alle landen in West-Europa. Dit wordt vooral veroorzaakt door longkanker. Longkanker komt bij vrouwen in Nederland vaker voor dan in andere landen, doordat vrouwen hier vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw in grotere getale zijn gaan roken.

Stijging neemt iets af

Na een sterke stijging in longkankersterfte onder vrouwen lijkt dit vanaf 2015 stabieler. De komende jaren zal moeten blijken of er inderdaad een einde is gekomen aan de eerdere stijging van longkankersterfte onder vrouwen.

Lage overleving

Longkanker is een veelvoorkomende kankersoort met meer dan 13.000 nieuwe patiënten in 2018, volgens de Nederlandse Kankerregistratie. Van de veelvoorkomende vormen van kanker heeft longkanker de laagste overleving. De helft van de longkankerpatiënten heeft gevorderde kanker bij diagnose.

Meer informatie