Stella Mook ontvangt Antoni van Leeuwenhoekprijs voor onderzoek voorspellen prognose borstkankerpatiënten

18 januari 2012 – De Antoni van Leeuwenhoekprijs 2011 gaat naar Stella Mook. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker in het NKI-AVL. In april 2011 promoveerde Mook cum laude op onderzoek dat zij verrichtte in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Zij evalueerde onder meer een veelgebruikte voorspellende test bij borstkanker. Met haar onderzoek heeft Mook aangetoond een brug te kunnen slaan tussen het laboratorium en de kliniek. Dit sluit prima aan bij de doelstellingen van het NKI-AVL.

MammaPrint

De focus in het onderzoek van Mook lag  op het beter voorspellen van de prognose van borstkankerpatiënten. Hierin stond met name de MammaPrint centraal, een test die aan de hand van een zogenaamd 70-genenprofiel per borstkankerpatiënt voorspelt hoe hoog het risico is op terugkeer van de ziekte. Aan de hand hiervan wordt een vervolgbehandeling bepaald.

Toetsing

Mook heeft de MammaPrint in een aantal relevante klinische indicaties op haar waarde getoetst. Hierbij hanteerde zij nieuwe analysemethodieken die niet in de eerdere artikelen over MammaPrint gebruikt waren, en die veelal door haarzelf zijn aangedragen. Recent heeft zij ook bijgedragen aan de opzet van de validatie van de MammaPrint in patiënten boven de 70 jaar, dat door anderen verder zal worden uitgewerkt. Daarnaast zette Mook in samenwerking met enkele internationale instituten de logistiek op van een klinische trial, MINDACT. De trial brengt de MammaPrint verder in de kliniek door patiënten op basis van de uitslag de juiste chemotherapie te geven.  Maar liefst 6.600 patiënten nemen deel aan deze klinische trial.

Oncologieproefschrift van het jaar

Voor haar proefschrift Prognostic factors in breast cancer: one fits all?, ontving Mook in november 2011 op de Oncologiedagen in Arnhem de prijs voor het beste oncologieproefschrift van het jaar. Enkele hoofdstukken hieruit werden eerder al als artikelen in belangrijke internationale wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd en bovendien zeer veel geciteerd.

Voor het volledige bericht, klik hier.

Bron: NKI-AVL, 16 januari 2012

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee