Vergelijkend onderzoek tussen de radiofarmaca rhenium-188-HEDP en radium-223-chloride gaat begin 2018 van start volgens een bericht in het Pharmaceutisch Weekblad.

Wetenschappers uit het Meander Medisch Centrum, het Cancer Centrum Amsterdam en het Radboudumc willen weten of een behandeling met het nieuwe rhenium-188-HEDP ook leidt tot een langere overleving van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker.

Effect rhenium op overlevingsduur

Het radioactieve medicijn Rhenium 188-HEDP is een effectief middel voor de behandeling van pijn bij uitgezaaide prostaatkanker. Mogelijk heeft het ook een positief effect op de overlevingsduur. Voor radium is dat al wel aangetoond. Radium is een duur medicijn, dat momenteel in veel ziekenhuizen wordt gebruikt

Radium-rhenium-onderzoek

De vergelijkende studie start in 2018. De komende drie tot vier jaar zullen in dit onderzoek 400 patiënten met prostaatkanker worden behandeld met één van beide radioactieve medicijnen. Het zijn botzoekende stoffen, die de pijnlijke uitzaaiingen van kanker in het bot inwendig bestralen met als doel betere en langere overleving. Het betreft een fase–III-onderzoek. Dat wil zeggen dat een standaardbehandeling (Radium-223-chloride) vergeleken wordt met een nieuwe behandeling (Rhenium-188-HEDP).

Financiering zorgverzekeraars

Een positieve uitkomst van het onderzoek ten gunste van Rhenium-188-HEDP maakt duidelijk dat door productie van medicijnen in de eigen ziekenhuisapotheek oncologische medicijnen aanzienlijk goedkoper zouden kunnen zijn, aldus een nieuwsbericht van Meander. Daarom financieren vier zorgverzekeraars (CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ) het Radium-Rhenium onderzoek.

Meer informatie