Start MLDS Academie: gratis online publiekscolleges over darmkanker

6 januari 2014 – In 2014 start in Nederland het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit is de directe aanleiding voor de lancering van MLDS Academie: gratis online publiekscolleges over darmkanker. Vanaf vandaag worden in zes uitzendingen vragen beantwoord zoals: ‘Hoe ontstaat darmkanker en wat kan ik er aan doen? En wat houdt het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker in?’. Elke week vertelt een expert op het platform over darmkanker. De MLDS Academie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting.

Darmkanker goed behandelbaar in vroeg stadium

Dagelijks krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker te horen. 5.000 mensen overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld.

Vergroten kennis over darmkanker

De MLDS heeft de MLDS Academie ontwikkeld om Nederlanders meer te vertellen over darmkanker en op laagdrempelige wijze te laten zien wat met wetenschappelijk onderzoek op het gebied van darmkanker is bereikt. Hoe meer kennis Nederlanders hebben over darmkanker, hoe eerder diagnose mogelijk is en daarmee een verhoogde kans op genezing. Want tijdige diagnose redt levens.

Darmkankerexperts aan het woord

Zes darmkankerexperts verzorgen elk één college van ongeveer 15 minuten. De colleges zijn mede mogelijk gemaakt door de partners Norgine, Pentax Medical, Roche, Sanofi en Uniqcare.

Het eerste college was Darmkanker in vogelvlucht door Professor Peter Siersema van het UMC Utrecht. Hij vertelde in zijn college over het ontstaan van darmkanker.

De volgende colleges in 2014 zijn:

  • 9 januari  – Op zoek naar zebra’s: Als iemand op jonge leeftijd darmkanker krijgt, kan er sprake zijn van een erfelijke aanleg. In dit college legt professor Hoogerbrugge uit wat dat betekent.
  • 16 januari  – Speuren in poep: In januari 2014 start het bevolkingsonderzoek darmkanker. Professor Kuipers vertelt hier meer over.
  • 23 januari  – Op jacht in de darm: Professor Dekker vertelt over kijkonderzoek in de darm.
  • 30 januari  – Sleutelen in de machinekamer: Dankzij wetenschappelijk onderzoek is er al veel bekend over darmkanker en de behandeling hiervan. Professor Voest praat u bij over gepersonaliseerde behandelingen.
  • 6 februari – Denk vooruit, kijk achterom!: Wanneer darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de ziekte relatief goed te behandelen. Professor Masclee vertelt wat u zelf kunt doen in het voorkomen van darmkanker.

Ondersteuning door Sanofi

Sanofi sponsort de darmkankercolleges van de MLDS academie. Sanofi onderstreept daarmee de doelstelling van de MLDS om zowel preventief als curatief informatie te geven over darmkanker. Sanofi ondersteunt ook Darmkankermaand maart, waarin de MLDS in samenwerking met artsen- en patiëntenverenigingen aandacht vraagt voor darmkanker.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee