Start bevolkingsonderzoek darmkanker

9 januari 2014 – In januari 2014 gaat het nieuwe bevolkingsonderzoek darmkanker van start. In de loop van 2014 krijgen alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951 een uitnodiging voor deelname. Het bevolkingsonderzoek bestaat uit een ontlastingstest die men thuis kan doen. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek overlijden op langere termijn elk jaar 2400 minder mensen aan de gevolgen van darmkanker.

Geleidelijke invoering

Het bevolkingsonderzoek is voor iedereen van 55 tot en met 75 jaar. Elke twee jaar ontvangen zij een uitnodiging voor een ontlastingstest. Het bevolkingsonderzoek wordt geleidelijk ingevoerd. In 2014 ontvangen 875.000 mensen een uitnodiging. In 2019 is het bevolkingsonderzoek volledig ingevoerd. Iemands geboortejaar bepaalt wanneer hij of zij voor het eerst een uitnodiging ontvangt.

Ontlastingstest

Vanaf 13 januari a.s. ontvangen de eerste genodigden een brief met de vooraankondiging voor het bevolkingsonderzoek. Twee weken daarna volgt een paarse envelop met de ontlastingstest, een gebruiksaanwijzing en informatiefolder.

Vrijwillige deelname

Deelname is aan het bevolkingsonderzoek vrijwillig. Aan het uitvoeren van de ontlastingstest zijn geen kosten verbonden. De kosten voor het eventuele vervolgonderzoek, het intakegesprek en de coloscopie worden vergoed door de zorgverzekeraar van de deelnemer. Afhankelijk van het eigen risico van de zorgverzekering moet een deelnemer mogelijk zelf een deel betalen van het vervolgonderzoek.

Waarom bevolkingsonderzoek darmkanker?

Darmkanker komt vaak voor. Elk jaar krijgen ruim 13.000 mensen te horen dat zij darmkanker hebben. Er sterven in ons land jaarlijks 5.000 mensen aan de gevolgen ervan. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek kan over de periode 2010-2039 een gemiddelde van 1.400 sterfgevallen per jaar voorkomen. Op langere termijn kan een gemiddelde van 2.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen (zie advies Gezondheidsraad).

21 januari online vragenuur darmkankeronderzoek

Op dinsdag 21 januari van 20.30-21.30 uur organiseert het RIVM samen met de Maag Lever Darm Stichting een online vragenuur. Zes deskundigen beantwoorden dan vragen over het onderzoek. Dit vragenuur is die avond live te volgen via de websites van de beide organisaties.

Coördinatie RIVM

Het RIVM coördineert het bevolkingsonderzoek, de uitvoering gebeurt door de vijf regionale screeningsorganisaties die ook de bevolkingsonderzoeken uitvoeren naar borstkanker en baarmoederhalskanker.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee