Op 21 november vond in Bunnik de finale plaats van de Onco Care Challenge 2018. Stichting Ziekenhuizen West Friesland en Waterland in Hoorn won de finale met hun project ‘Eten met smaak bij chemotherapie’.

Eten met smaak bij chemotherapie

Dit project richt zich op het terugbrengen van het eet genot op basis van het smaakpaspoort van de patiënt. Met een vurig betoog wist het ziekenhuis de jury te overtuigen. Het sleepte de prijs van maximaal
€ 10.000 binnen, waarmee zij hun project mogen uitvoeren.”Het project is uniek in zijn eenvoud en brengt het dagelijks leven weer dichterbij,” aldus de jury. Ook de twee andere genomineerde projecten werden tijdens de finale gepresenteerd om zo uitwisseling van ideeën ter verbetering van de oncologische zorg te stimuleren.

Chemotherapie tast smaak aan

Chemotherapie tast vaak de smaak aan, waardoor de patiënt geen eetlust meer heeft en kans op ondervoeding ontstaat. Samen met dieetkok Cees Neefjes bedacht seniorverpleegkundige Annita van der Meulen het idee om het smaakpaspoort van de patiënt in kaart te brengen. Op basis van het smaakpaspoort kan worden geadviseerd bepaalde ingrediënten te gebruiken om de maaltijd voor de patiënt weer op smaak te brengen, zodat het genot van eten terugkomt.

Verbeteringen oncologische zorg

Zorgverleners worden dagelijks geconfronteerd met uitdagingen rond de oncologische zorg. Vaak hebben zij daar creatieve oplossingen voor. Deze ideeën zijn niet altijd eenvoudig uit te voeren, bijvoorbeeld door gebrek aan tijd en geld. Met de Onco Care Challenge biedt Sanofi een podium voor het stimuleren en uitwisselen van ideeën. Het meest innovatieve project – dat een aantoonbare bijdrage levert aan de verbetering van oncologische zorg op maat – wordt door Sanofi ondersteund om samen met de zorgverleners de zorg rond oncologie extra aandacht te geven en te verbeteren.

Meer informatie