Spreekuur zonder afspraak voor oncologiepatiënten

9 augustus 2011 – De poli Interne Geneeskunde van het Martini Ziekenhuis in Groningen start met een spreekuur waar oncologiepatiënten zonder afspraak terecht kunnen. Het gaat om patiënten die een chemokuur achter de rug hebben of hormoontherapie ondergaan en die vragen of klachten hebben.

‘Patiënten die hormoontherapie volgen kunnen bijwerkingen krijgen en hebben daar vaak vragen over. Veel patiënten die een chemokuur achter de rug hebben komen terecht in het spreekwoordelijke zwarte gat’, zegt unithoofd Patrick Wennekes van de poli Interne Geneeskunde. Voor deze patiënten is er nu geen goede voorziening, terwijl patiënten tijdens een chemokuur met vragen terecht kunnen bij de internist, verpleegkundigen of de 24 uur per dag bemenste oncofoon van het ziekenhuis.
Klachten

Juist als patiënten een kuur achter de rug hebben of begonnen zijn met hormoonbehandeling komen de vragen over terugkeer naar het werk, de pijnklachten en natuurlijk de vermoeidheid. Het Martini Ziekenhuis wil deze patiënten een laagdrempelige voorziening bieden. ‘Dat is bijzonder. Veel ziekenhuizen hebben wel een spreekuur voor oncologiepatiënten, maar daar kun je niet zonder afspraak terecht’, aldus Wennekes.

Het inloopspreekuur Oncologie start op 22 augustus. Patiënten kunnen terecht op maandagochtend en dinsdagmiddag. De spreekuren worden geleid door twee oncologieverpleegkundigen onder supervisie van een internist-oncoloog. Het gaat in eerste instantie om een proef van zes maanden.

Bron: Martini Ziekenhuis, 8 augustus 2011

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee