Specialisten willen sneller kwaliteitsregistraties

19 oktober 2011 – De Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vinden dat kwaliteitsregistraties van medisch specialistische behandelingen zo snel mogelijk structureel moeten worden. Het duurt te lang voordat het Nationaal Kwaliteitsinstituut is opgericht.

De OMS en de NFK vinden dat de politiek, zorgverzekeraars en het medische veld zich maximaal moeten inzetten voor het realiseren van kwaliteitsregistraties. Door nauwgezet de resultaten van medisch specialistische behandelingen te registreren, kunnen ziekenhuizen en artsen van elkaars successen leren. Daardoor zal het aantal complicaties, heroperaties en heropnames dalen. Patiënten krijgen volgens de twee partijen betere zorg en er kunnen miljarden euro’s worden bespaard. Specialisten hebben al een aantal kwaliteitsregistraties in het leven geroepen, maar een structurele aanpak en financiering ontbreekt nog.

Niet wachten

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de oprichting van een Nationaal Kwaliteitsinstituut in 2013. De OMS wil daar niet op wachten. “Het initiatief moet bij de beroepsgroep liggen, waarbij nauwe samenwerking met patiëntenorganisaties een essentiële schakel is”, zegt Marcel Daniëls, voorzitter Kwaliteit van de OMS. “Financiële steun is wel noodzakelijk voor het opzetten en bijhouden van deze registraties, want zoals vaak gaan de kosten uit voor de baten.”

Zweden

De Orde haalt het rapport ‘Zorg voor Waarde’ van het managementadviesbureau Boston Consultancy Group (BCG) aan waarin onderzoekers Nederland met Zweden vergelijken waar medisch specialisten al 82 kwaliteitsregistraties hebben ingesteld. Zweden presteert volgens het rapport in Europa verreweg het beste op tal van aandoeningen. Doordat ziekenhuizen de eigen resultaten direct kunnen afzetten tegen anderen, stimuleert de registratie tot het nemen van verbetermaatregelen. BCG stelt dat Nederland een aanzienlijke kwaliteitswinst en kostenbesparing kan realiseren door het breed invoeren van kwaliteitsregistraties. De besparing loopt op tot 4,3 miljard euro in 2020, zo berekende BCG volgens de Orde.

In Nederland zijn er kwaliteitsregistraties voor de intensive care, de verloskundige zorg, hart- en vaatziekten, staar en darmkanker. Registraties voor blaas-, borst-, long-, slokdarm- en maagkanker en vaatchirurgie komen er aan.

Lees hier het volledige rapport BCG

Bron: Mednet, 11 oktober 2011

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee