Soncos en KNMP over dure geneesmiddelen

2 augustus 2012 – Stoppen met dure medicijnen is een risico voor innovatie zo waarschuwt de voorzitter van de Stichting Oncologische Samenwerking Soncos, Dr. ir. J.J.M. (Koos) van der Hoeven in een uitzending van nieuwsuur op 1 augustus 2012. Van der Hoeven is eveneens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO).

De Koninklijke Maatschappij ter Bevordering van der Pharmacie (KNMP) vindt het goed dat de discussie over de grenzen van de groeiende zorgkosten wordt gevoerd, maar zou de discussie graag in een breder perspectief zetten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) onderschrijft deze mening.

Rem op innovatie 

Wanneer bepaalde geneesmiddelen niet meer vergoed worden omdat ze te duur zijn, kan dat ook de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor zeldzame ziekten remmen. Hiervoor waarschuwt Koos van der Hoeven, voorzitter van Soncos. ‘Fabrikanten kunnen denken: wat zullen wij nog voor moeite doen om geneesmiddelen te ontwikkelen voor zeldzame ziekten? Want op het moment dat we ze hebben, worden ze niet betaald’, zegt Van der Hoeven in Nieuwsuur op 1 augustus jl. ‘We missen dan de innovatie.’

Van der Hoeven wijst in de discussie over kosten van geneesmiddelen ook op patenten. ‘We weten dat als die geneesmiddelen eenmaal tien jaar oud zijn, dat de patenten verlopen en dat de prijzen van geneesmiddelen enorm omlaag gaan. Die zijn vaak maar 5 tot 10 procent van wat ze in eerste instantie waren.’
Lees verder

Reactie KNMP

Ook de Koninklijke Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP) reageert op de discussie over de vergoeding van dure medicijnen. Met het conceptadvies over het stoppen van de vergoeding van dure medicijnen voor bepaalde zeldzame ziektes (Ziekte van Pompe en Fabry) heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) een pijnlijke, maar noodzakelijke discussie gestart over de grenzen aan de groeiende zorgkosten.

Uiteindelijk gaat het om de grens die de maatschappij stelt aan de solidariteit in de zorg, aldus KNMP. Het  is dan ook goed dat met deze conceptadviezen van CVZ deze discussie nu in het publieke domein wordt gevoerd. Het CVZ geeft aan dat het effect van deze middelen gemiddeld genomen beperkt is gezien de kosten die ermee gemoeid zijn. De KNMP begrijpt echter dat een individuele patiënt werkelijk baat kan hebben bij de therapie en het niet humaan is deze stop te zetten.

In dit geval gaan de conceptadviezen van CVZ over de vergoeding van dure medicijnen en richt de focus van het maatschappelijke debat zich op dit specifieke onderdeel van de zorg. De KNMP zou de discussie graag in een breder perspectief zien: in hoeverre moeten dure behandelingen altijd in aanmerking komen voor vergoeding, indien de eventuele gezondheidswinst onduidelijk of gering is. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en de Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie (NVPF) onderschrijven deze reactie.

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee