Sint Lucas Andreas Ziekenhuis van start met zorginnovatieproject ‘Oncologie revalidatie’

9 november 2011 – Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam gaat van start met het zorginnovatieproject ‘Oncologie revalidatie’. Dit project is opgezet voor oncologiepatiënten die, zes weken na afloop van de laatste chemotherapie, tegen (rest)klachten door de ziekte en de behandeling aanlopen. Een programma waarmee niet alleen fysieke, maar ook psychische- en sociale doelen worden nagestreefd.

Het is het eerste project in de regio Amsterdam die deze zorg biedt aan deze groep patiënten. Patiënten kunnen worden aangemeld na een doorverwijzing naar de afdeling Sportgeneeskunde van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Vervolgens wordt bij de sportarts een inspanningsonderzoek afgenomen. Hiermee worden mogelijke gezondheidsproblemen voor trainen uitgesloten en een advies gegeven voor het revalidatieprogramma.

De revalidatie wordt voortgezet op de afdeling fysiotherapie. Hier wordt onder andere aandacht besteed aan conditie- en spierkrachttraining. De patiënt wordt begeleid door twee fysiotherapeuten die beiden gespecialiseerd zijn in het begeleiden van patiënten met oncologische aandoeningen. Daarnaast zal de patiënt verwezen worden naar de diëtist voor persoonlijke voedingsadviezen, en op indicatie wordt de patiënt begeleid door de oncologie psycholoog.

Bekijk hier de patientenfolder van oncologie revalidatie.

Bron: Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, 3 november 2011

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee