Screening op prostaatkanker heeft wel degelijk zin, want het leidt tot een significante afname van de mortaliteit, zo meldt Medisch Contact.

Deze conclusie blijkt uit een heranalyse van twee grote trials naar het effect van screening die enkele jaren geleden werden uitgevoerd in Europa en de VS. Indertijd leken de resultaten elkaar tegen te spreken. Alex Tsodikov e.a. voerden een heranalyse uit en publiceerden onlangs de nieuwe uitkomsten in Annals of Internal Medicine.

Trials ERSPC en PLCO

De twee trials zijn de ERSPC (European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer) en de PLCO (Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial). De eerstgenoemde liet indertijd een significante reductie zien van het aantal sterfgevallen. Maar, de tweede trial niet. Beide onderzoeken werden in 2009 gezamenlijk gepubliceerd in de NEJM.

Heranalyse

Tsodikov e.a. onderwierpen de ERSPC en de PLCO nu aan een nieuwe analyse. Zij concluderen dat de resultaten van beide trials opvallend gelijk zijn, namelijk dat screening  het risico op sterfte door prostaatkanker met 25 tot 32 procent verlaagt.

Lees het volledige bericht in Medisch Contact hier

Meer informatie